Domov / Novinky / Pripravte si domáci mušt!

Pripravte si domáci mušt!

Pripravte si domáci mušt, ktorý bude nielen chutný, ale aj s ním posilníte svoju imunitu.

 

Mušt je pre vaše telo a zdravie veľmi prospešný a čo teprv keď si ho doma sami pripravíte. Najčastejšie mušt si ľudia lisujú z jabĺk, preto tu pre Vás máme typ ako si taký mušt pripraviť.

Najprv si kúpime alebo lepšie nazbierame svoje vlastné jablká z našej záhradky v dostatočnom množstve. Z 1 kg jabĺk môžeme získať až 0,7 l muštu. Pripravené jablká rozdrvíme. K tomu aby ste si jablká mohli nadrviť a potom ich zlisovať budete potrebovať drvičku ovocia a súdkový lis. V našej ponuke nájdete drviče ovocia SHARK Fruit 2,5 kW Megalodon alebo napríklad Fruit SHARK 1,6 - drvič ovocité 1,6 kW, ktoré sú veľmi výkonné. Nájdete tu tiež nerezové lisy značky Vares napríklad lis na ovocie NEREZ - HYDRAULIC 18L / 2t. Do súdkového lisu dajte čisté plátno a naplňte ho jablčnú drťou. Po naplnení lisu uzavrite drvina plátnom aj z vrchnej strany. Lis uzavrite aj nerezovým poklopom a uťahovacou pákou na závitové tyči lis stláčajte nadol. Pri stláčaní z lisu vyteká mušt. Tým potom naplňte sklenenej alebo plastovej fľaše.

Čerstvý mušt vydrží skladovaný v chlade len niekoľko dní, potom začne kvasiť. Ak chcete si ho užívať do ďalšej sezóny, jednoducho ho zamrazte. Konzerváciu možno vykonať tiež zahriatím muštu vo vodnom kúpeli s teplotou 80 ° C, asi na 15 minút. Počítajte však s tým, že po tejto procedúre mušt stráca časť vitamínov.

Čo možno neviete, je, že mušt sa dá zužitkovať aj v receptoch. Ráno si ním môžete zaliať müsli s pomarančom, čučoriedkami a kokosom a večer ho pridať do cibuľové omáčky pod bravčové mäso.